Czy istnieje najlepsza kawa do firmy? Po czym poznać produkt najwyższej jakości?

Kawę najczęściej oceniamy w dość prosty i „zerojedynkowy” sposób. Otóż stwierdzamy po prostu, że konkretna kawa jest dla nas dobra lub niedobra. Całość jednak skupia się na uzyskanym smaku, a to na niego składa się jeszcze ogromna liczba ważnych parametrów. Co więcej, są to aspekty, które są w stanie wyodrębnić profesjonaliści. Ci zwracają uwagę na wyważenie kawy, jej cielistość kwasowość oraz konsystencję. Aby móc samodzielnie dokonywać oceny kaw, warto poznać najważniejsze aspekty, które bezpośrednio wpływają na ich smak.

Istota tkwi w świeżym wypale kawy…

Bez względu na gatunek, uprawę i wszelkie inne aspekty, najlepsza kawa do firmy to zawsze będzie ta, które była świeżo wypalana. Porównuje się to do smaku świeżego chleba, gdyż wiadomo, że ten prosto z piekarni zawsze smakuje najlepiej i jest nieporównywalnie smaczniejszy, od kilkudniowego bochenka, które jednak wciąż jest jadalny.

Kawa, którą kupujemy bezpośrednio od palarni, zawsze okaże się lepsza w smaku od tych, których wypalanie odbywało się miesiące temu. Niestety, takie właśnie kawy znajdują się na półkach sklepowych. Jeśli mamy wybrać kawę do biura, zawsze wybierajmy świeżo paloną.

Nie będzie problemu podczas zakupu kawy bezpośrednio od palarni, a nawet cena nie okaże się tutaj zaporowa, gdyż są to porównywalne kwoty, do cen kaw w markecie. Znajdźmy dobry sklep internetowy, a na pewno uzyskamy sporą ilość możliwości.

Kupując kawę w palarni, nie musimy obawiać się o to, co znajdziemy w opakowaniu. Spotkamy się z wieloma gatunkami i odmianami kaw, pochodzącymi z wielu różnych plantacji. Będziemy mogli zadecydować o stopniu wypalania, a to przekłada się na uzyskiwany smak. Na pewno okażą się to produkty, które wygrałyby każdy ranking kawy ziarnistej.

Skąd pochodzi kawa? Duże znaczenie w kwestii jakości i smaku…

Pas kawowy, czyli obszar pomiędzy zwrotnikiem raka i koziorożca to miejsce, gdzie na największą skalę prowadzi się uprawę kawowca. Na każdym kontynencie możemy spotkać się z innym smakiem kawy, jednak i na tym samym dostrzeżemy pewne różnice w wyglądzie ziaren. Ma to oczywiście uzasadnienie w różnicach metod upraw, przetwarzania ziaren oraz odmienności gleb.

Ziarna z plantacji przemysłowych, trafiają zwykle do sprzedaży masowej, a tam uprawa oraz przetwarzanie kawowca odbywa się na przemysłową skalę. W związku z tym, wyróżnia się taki sam smak w prawie wszystkich kawach, które pochodzą z rynku sprzedaży masowej.

Kompletnie inaczej wygląda to na uprawach mniejszych, którymi zajmują się całe rodziny. Ziarna zbierane są ręczni i suszone na słońcu. Otrzymywane ziarna są najpierw segregowane i transportowane do miejscowych palarni. Nie ma wątpliwości, że będzie to najlepszy produkt, który może znaleźć się w naszym dystrybutorze kawy w biurze lub w domu.